Poradniki

Jaka dieta odchudzająca uważana jest za zdrową?

Mówi się o tym, że zdrowa dieta odchudzająca to taka, której efekt jest widoczny co najmniej dwa lata po zakończeniu okresu odchudzania. Zatem wszystkie diety odchudzające, które mają efekt krótkotrwały, utrzymujący się przez dwa, trzy tygodnie po ich zakończeniu, są uważane za niekorzystne dla zdrowia. Prawidłowa dieta odchudzająca powinna także bazować na różnorodnych produktach spożywczych.

Jakie produkty należy zatem wybierać będąc na diecie odchudzającej?

Powinny pojawić się w niej produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste, takie jak grube kasze, ciemne makarony czy pełnoziarniste pieczywo. Poza tym ważnym elementem są produkty, takie jak warzywa i owoce w ilości 3-4 porcji w ciągu dnia, najlepiej dodawane do każdego posiłku.  

Jakie są najlepsze źródła białka i tłuszczu dla osób odchudzających się?

Powinny być to produkty dostarczające pełnowartościowe białko, czyli mięso, najlepiej chude lub drobiowe, oraz tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, tuńczyk, czy śledź. Poza tym będzie to również nabiał, czyli mleko, jogurty, kefiry, maślanki oraz sery twarogowe. Istotnym elementem diety odchudzającej jest odpowiedni rodzaj tłuszczu. Wykluczamy produkty dostarczające tłuszczów zwierzęcych, takie jak smalec, boczek czy tłuste mięsa, natomiast tym, który powinien pojawić się w diecie jest tłuszcz roślinny, taki jak oliwa z oliwek, czy olej rzepakowy.

Co oprócz diety wspomoże odchudzanie?

Ważnym elementem przy odchudzaniu jest też, poza stosowaniem diety, prowadzenie aktywności fizycznej. Ruch jest ważnym elementem ponieważ poza poprawą kondycji i sprawności organizmu, wpływa także na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej, dlatego powinien pojawić się co najmniej dwa razy w tygodniu. Zalecana jest jazda na rowerze, chodzenie z kijami, czyli nordic walking, szybkie spacery, a także jeżeli ktoś lubi – chodzenie na basen i zajęcia w klubie fitness.

Czy można schudnąć szybko i zdrowo?

Szybki ubytek masy ciała związany jest z dietami, powodującymi szybki ubytek wody z organizmu, i krótkotrwały efekt. Masa ciała powraca, ponieważ woda, która została usunięta podczas odchudzania, znowu gromadzi się w organizmie. Są też takie diety, które powodują przyspieszone spalanie tkanki tłuszczowej, należy jednak pamiętać, że jeżeli tempo jest zbyt szybkie, do organizmu mogą być uwalniane szkodliwe substancje, zmagazynowane w tkance tłuszczowej. Powoduje to zwiększenie ich stężenia w krwioobiegu, co może skutkować gorszym samopoczuciem i osłabieniem organizmu.

Ile powinniśmy zatem chudnąć, aby robić to zdrowo?

Najbezpieczniejszy ubytek masy ciała to 1 kg na tydzień. Szybszy spadek najczęściej związany jest z ubytkiem wody w organizmie, powodującym odwodnienie, dlatego dieta taka powinna być zmodyfikowana i dopasowana do potrzeb danego organizmu.